Discriminatie binnen sportclubs
17 februari, 2023, Geschreven door buurtsportcoach Esther Jansen
Voel jij de veilig bij jouw sportclub? Kun jij jezelf zijn? Of heb jij het gevoel dat er anders naar jou gekeken wordt? Word je verkeerd behandeld of misschien zelfs gediscrimineerd?
Iedereen wil lekker kunnen sporten en zich veilig voelen bij zijn of haar sportvereniging of club. Toch is dit lang niet altijd het geval.
De definitie van discriminatie is het ongelijk of oneerlijk behandelen van een andere persoon op basis van persoonlijke kenmerken. Volgens de wet zijn discriminatie, pesterijen, haatboodschappen en haatmisdrijven tegenover een persoon of een groep omwille van specifieke persoonlijke kenmerken strafbaar. De definitie van discriminatie is duidelijk, maar toch blijkt discriminatie benoemen lastig te zijn.
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft in 3 jaar bijvoorbeeld 20 maatregelen tegen discriminatie genomen of aangescherpt. Dat betekent niet dat het nu opgelost is. Het is helaas een strijd waarvoor je een lange adem nodig hebt. Niet alleen in de voetbalwereld, ook bij andere sporten komt regelmatig discriminatie voor. Het is een probleem van de samenleving.
Adviesbureau Panteia heeft onderzocht dat 42 procent van de docenten van het voortgezet onderwijs wordt geconfronteerd met antisemitische uitlatingen en het bagatelliseren van de Holocaust. Ik schrik hier best wel van.
Donderdag 2 februari ben ik, samen met een aantal andere verenigingen (uit verschillende gemeenten rondom Nieuwegein), aanwezig geweest in het clubhuis van AV Atverni. Bestuurders en trainers kwamen hier bij elkaar voor de aftrap van het provinciale project “Vuist tegen discriminatie”. Een interessante middag.
De initiatiefnemer, het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM), werkt met 30 sportclubs actief samen aan dit project, om vooroordelen en discriminatie binnen de clubs te verminderen. Hoe pakken zij dit aan? Het begint bij scholing voor de trainers en clubeigenaren. Tijdens de scholing krijgen de trainers de juiste kennis, inzichten en tools over discriminatie en vooroordelen binnen sportclubs. Zo kunnen de clubs zelf het juiste beeld uitdragen. Als we de jeugd zonder vooroordelen willen opvoeden, moeten we discriminatie bespreekbaar maken met elkaar. Dit geeft een positief en veilig gevoel in de clubs.
Wil jij ook een vereniging zijn die open staat voor iedereen? Of heb je hulp nodig met dit onderwerp? Laat het mij weten door de mailen naar e.jansen@sportidnieuwegein.nl. Zo kunnen we samen starten met een vuist tegen discriminatie!