Laagdrempelige beweegroutes in Nieuwegein
3 februari, 2023, Geschreven door buurtsportcoach Robin Poggenwisch
Dat wandelen een van de meest toegankelijke manier is van bewegen is al lange tijd duidelijk. Wandelen heeft namelijk niet alleen positieve effecten op lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar het draagt ook bij aan een duurzamere samenleving. Wandelen belast het milieu het minst, zeker wanneer je de auto laat staan. Wat misschien nog wel het belangrijkst is dat een groot deel van de wandelaars zich positief en gelukkig voelt tijdens het wandelen.
Nederlanders wandelen erg graag en uit onderzoek dat het Wandelnet heeft laten uitvoeren onder deze Nederlandse wandelaars blijkt dat bijna alle wandelaars zich tijdens het wandelen ontspannen (90%) of positief (88%) en gelukkig (80%) voelt.
Structureel sporten en of bewegen draagt ook bij aan persoonlijke ontwikkeling. Zo zien we dat mensen die structureel in beweging komen bijvoorbeeld vaker en makkelijker andere mensen ontmoeten. Het zorgt voor de ontwikkeling van een hoop vaardigheden.
Dat wandelen gezond is, daar bestaat geen discussie over. De beweegrichtlijn voor volwassenen adviseert om per week – verspreid over meerdere dagen – 2,5 uur matig intensief te bewegen. Voor wandelaars betekend dat wel dat wel een iets verhoogde hartslag en ademhaling. Dus soms even stevig doorwandelen. Nu schrijf ik over wandelen maar dit kan natuurlijk ook rollen zijn.
Zelf vind ik als rolstoelgebruiker het heerlijk om de natuur in te gaan en lekker te wandelen/rollen. Ik merk dat dit niet alleen een positief effect heeft op mijn fysieke maar ook zeker op mijn geestelijke gezondheid. Daarnaast is wandelen een erg laagdrempelige vorm van bewegen en kan ieder het op of zijn of haar niveau. De kans op blessures is bij wandelen nihil.
Om deze laagdrempelige manier van bewegen te promoten hebben we een aantal toegankelijke beweegroutes verspreid door Nieuwegein in kaart gebracht. De routes variërend van 2 tot 3.5km doorkruizen wijken als Hoog-Zandveld, Batau, Galecop en Jutphaas-Wijkersloot. Op de routes zijn verschillende beweegmomenten ingepland om de wandelactiviteit net even wat meer afwisseling te geven.
Alle routes zijn gemaakt met de inachtneming van verschillende deelnemers. De routes zijn bijvoorbeeld dus ook toegankelijk voor mensen met rollator en/of rolstoel.
Ben je benieuwd naar deze leuke routes of wil je graag weten hoe je in beweging kunt komen? Wij van SportID Nieuwegein helpen je graag! Of wil je meer informatie over sporten en bewegen met een beperking? Neem dan contact op met mij, Robin, via r.poggenwisch@sportidnieuwegein.nl