Waarom minder mensen lid zijn van verenigingen en wat we eraan kunnen doen

21 maart 2025, Geschreven door buurtsportcoach Sander Tuitel

De laatste jaren is er helaas een neerwaartse trend te zien in het aantal leden van verenigingen en sportclubs. Vroeger was het bijna vanzelfsprekend om lid te zijn van een voetbalclub, toneelvereniging of bijvoorbeeld de schaakclub. Ik vind dit persoonlijk erg jammer, want juist in een tijd waarin schermtijd, mentale problemen, overgewicht en eenzaamheid toenemen, hebben verenigingen en clubs ontzettend veel te bieden voor mensen.

Meer dan alleen sport & bewegen
In een van mijn eerste columns voor SportID schreef ik al over mijn eigen achtergrond en persoonlijke ervaringen bij verenigingen. Zo heb ik er bijvoorbeeld de liefde gevonden.

Een vereniging of club heeft vaak meer te bieden dan alleen sport en/of beweging. Ze brengen mensen samen, zorgen voor sociale contacten en creëren een gevoel van saamhorigheid. Of je nu op het veld staat, als vrijwilliger actief bent, een instrument bespeelt of meedoet aan een kaartclub, je maakt deel uit van een soort mini-gemeenschap. Dat is niet alleen gezellig, maar ook goed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Verenigingen en clubs bieden structuur en een stok achter de deur. Iedereen heeft wel eens een avond waarop de bank lonkt, maar als je weet dat je team op je rekent, ga je toch. En achteraf ben je blij dat je bent gegaan!

Waarom worden we dan geen lid meer?
En toch neemt het aantal leden bij veel verenigingen af. Mensen hebben een druk leven, willen flexibel kunnen sporten en zich niet vastleggen aan wekelijkse verplichtingen. De opkomst van individuele en vaak vrijblijvende sport- en beweegmogelijkheden, zoals hardlopen, fitness, wielrennen en online workouts, speelt hierin een rol. Waarom lid worden van een club als je ook zelf kunt bepalen wanneer je sport of beweegt?

Daarnaast zijn er ook financiële overwegingen. Contributie, kleding en materialen kunnen flink oplopen. In tijden waarin veel basisbehoeften aanzienlijk duurder zijn geworden, is dat voor sommige mensen een drempel. Ook de verplichtingen binnen een vereniging, zoals bardiensten of commissiewerk, schrikken sommigen af.

Verenigingen moeten meegaan met de tijd
Ik ben van mening dat de oplossing niet alleen bij de mensen ligt, maar ook bij de verenigingen zelf. Om aantrekkelijk te blijven, moeten clubs flexibeler worden en in oplossingen denken. Denk hierbij aan lidmaatschappen zonder vaste verplichtingen, kortere seizoenen, vrijwillige inzet per activiteit, beter planbare wedstrijden of de mogelijkheid om per activiteit mee te doen. Verenigingen die inspelen op de behoefte aan vrijheid, gemak en maatschappelijke betrokkenheid, hebben de meeste kans om nieuwe leden aan te trekken en huidige leden te behouden.

Enkele mooie voorbeelden hiervan in Nieuwegein zijn SV Parkhout, waar al ruim tien jaar een grote groep wekelijks walking football speelt. Daarnaast komen daar twee keer per week ongeveer vijftig 65-plussers gezellig in het clubhuis om spelletjes te spelen, te bewegen en te lunchen.

TV Vreeswijk biedt Oldstar tennis aan en sinds kort ook Oldstar padel. Bij de aftrap van dit initiatief waren veertig (nieuwe) geïnteresseerden aanwezig. Dit toont aan dat het loont voor verenigingen en clubs om nieuwe initiatieven en ideeën te omarmen.

Pak jij de handschoen op?
Het blijft een persoonlijke afweging, maar naar mijn mening mist degene die nooit lid is (geweest) van een vereniging of club iets waardevols. Een club biedt niet alleen sport of hobby’s, maar ook vriendschap, uitdaging, ontspanning, gezelligheid en een plek waar je erbij hoort.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je op zoek gaan naar een geschikte vereniging of club in Nieuwegein? Of wil je als vereniging eens kijken naar het vernieuwen van je sportaanbod of het verruimen van je doelgroep? Ik ondersteun je graag bij je vraag. Neem gerust contact met me op: Buurtsportcoach Sander Tuitel s.tuitel@sportidnieuwegein.nl.