De “onzichtbare” kracht van gehandicapten topsport
21 juni, 2024, Geschreven door Buurtsportcoach Robin Poggenwisch
In Nederland vieren we sporthelden als ware iconen. Van voetbalsterren tot schaatskampioenen. Hun gezichten zijn niet weg te denken van onze televisieschermen en hun prestaties worden gevierd in krantenkoppen. Toch is er ook een wereld van sport die vaak buiten de schijnwerpers blijft; de gehandicapten topsport. Terwijl de Paralympische Spelen internationaal steeds meer erkenning krijgen, blijft de zichtbaarheid van gehandicapte topsporters in Nederland achter.
Als speler van het Nederlands Rolstoel basketbalteam kan ik dit deels ook wel begrijpen. Zelf was ik voor mijn ongeluk ook totaal niet bekend met het fenomeen gehandicaptensport, laat staan de topsport. Maar toch denk ik dat gehandicapten atleten geen mindere sporters zijn. In tegendeel!
Er zijn tal van krachtige voorbeelden van doorzettingsvermogen, innovatie en wilskracht. En ieder verhaal is weer uniek.
Toch lijkt de aandacht voor dergelijke prestaties in de Nederlandse media minimaal. Waar komt dit door? Uiteraard ligt een groot deel van het probleem in het commerciële aspect van de sport.
Televisienetwerken en sponsoren zijn vaak gericht op het scoren van kijkcijfers om dat hier het meeste geld mee te verdienen valt. En helaas trekt gehandicapten topsport vaak minder publiek.
En dit zorgt voor een vicieuze cirkel: minder aandacht leidt weer tot minder investeringen, wat weer leidt tot minder zichtbaarheid.
Bovendien worstelen we nog steeds met oude denkbeelden. Mensen met een beperking worden vaak gezien als hulpbehoevend en kwetsbaar. In plaats van krachtige individuen die tot grote sportprestaties in staat zijn. Dit zie ik in het dagelijks leven nog maar al te vaak. Mensen willen graag (over)behulpzaam zijn. Hierin speelt houding een grote rol. Wees nieuwsgierig en stel gerust vragen. Dat is veel beter dan het al zelf in te vullen voor een ander. Laat je verrassen!
Er is zeker nog hoop. De afgelopen jaren zijn er stappen gezet om de zichtbaarheid te vergroten. Initiatieven van organisaties als B.E.N. zorgen aan de hand van clinics en presentaties dat deze perspectieven worden doorbroken en laten zien hoe mooi en krachtig gehandicapten topsport kan zijn. Ook grote organisaties als de NOS besteden steeds meer aandacht aan de Paralympische sporten. Grote evenementen als de Invictus Games en European Para Championships helpen de verhalen van gehandicapte atleten onder de aandacht te brengen.
Gehandicapte topsporters verdienen het om gezien en gevierd te worden. Hun sportprestaties zijn niet alleen sportieve overwinningen, maar ook krachtige statements van wat er allemaal mogelijk is ondanks obstakels. Daarom nodig ik jullie graag uit om mij en de rest van TeamNL te volgen tijden de Paralympische Spelen in Parijs. Deze vinden plaats van woensdag 28 augustus tot en met zondag 8 september. Je kunt ons volgen via verschillende mediakanalen. Houdt de socials van TeamNL en SportID goed in de gaten en laat je verrassen door de charme van gehandicapten topsport!