De mentale gezondheid van onze jeugd en jongvolwassenen gaat achteruit

8 maart, 2024, Geschreven door buurtsportcoach Frouke Kleijn

Je hoort het steeds vaker en je leest er steeds meer over; Burn-outs, hogere werkdruk en meer mentale klachten. Ook ik hoor het steeds vaker in mijn omgeving en heb hier vorig jaar zelf mee te maken gehad. Stress is een grote factor als het gaat om onze mentale gezondheid. De grootste stressbronnen onder jongeren en jongvolwassen zijn: prestatiedruk, sociale druk, financiële zorgen en onzekerheden in het leven.

De meeste stress wordt veroorzaakt door school en werk. Dit is op het basisonderwijs 7 procent, op het voortgezet onderwijs 27 procent en gemiddeld 50 procent van de studenten. Jongeren willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, vinden het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen of hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Stress is heel normaal het helpt om scherp en alert te blijven, maar aanhoudende stress kan ook leiden tot hart en vaatziekten, diabetes, depressie, slaapproblemen en somberheid.

De definitie van mentale gezondheid luid als volgt; het is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren. In 2021 voelde 18 procent van de 12- tot 25-jarigen zich psychisch ongezond. In 2019 en 2020 was dat nog 11 procent. De achteruitgang in mentale gezondheid was zowel bij jongeren van 12 tot 18 jaar als bij jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar te zien. Of de verminderde mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen direct verband houdt met de coronapandemie kan volgens het CBS op basis van de gegevens niet worden vastgesteld. Wel blijkt uit onderzoek dat 47 procent van de jongeren vind dat de coronacrisis hun leven in het algemeen negatief of heel negatief heeft beïnvloed.

Tevens is van alle leeftijdsgroepen in 2021 jongvolwassenen het minst gelukkig en het minst tevreden met hun leven. In 1997 kenden de leeftijdsgroep van 18- tot 25-jarigen nog het hoogste percentage (91%) gelukkigen van alle 18-plussers, dit was in 2021 nog zo’n 81 procent. Daarnaast is er een grote afname van tevredenheid vanaf 2019 bij jongvolwassenen. Wat kan jij zelf doen als je veel stress ervaart of merkt dat je mentale gezondheid achteruit gaat en je minder gelukkig voelt? Stress krijg je vaak van gebeurtenissen in je leven waar je zelf geen invloed op hebt. Het is daarom belangrijk om daar iets tegenover te zetten waar je je goed bij voelt.

  • Zoek een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, beweeg regelmatig, slaap voldoende en eet gezond.
  • Ga op zoek naar ontspanning die bij je pas, ga bijvoorbeeld wandelen, sporten, mediteren, muziek maken, toneelspelen, etc.
  • Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven, welke koers wil je volgen in je leven?
  • En ga nadenken over hoe je je voelt, welke emoties overheersen jou en waardoor worden ze veroorzaakt.
  • Praat er over met mensen die je vertrouwd, bijvoorbeeld thuis, familie, vrienden, school of binnen je sportteam en heb het over hoe je je voelt.

Hulp nodig?
Lukt het niet om je stress te verminderen zoek dan hulp dat kan via je ouders, huisarts, mentor, jongerenwerker of op je werk. En stuur gerust een berichtje naar de buurtsportcoaches van SportID als je behoefte hebt aan gratis hulp op het gebied van sporten, bewegen en leefstijl. Alle informatie en contactgegevens van de buurtsportcoaches zijn te vinden op: https://www.sportidnieuwegein.nl/over-ons/buurtsportcoaches/